مخازن شیمیایی
مخازن شیمیایی برای ذخیره کردن نفت خام، محصولات نفتی (دیزل، بنزین)، گاز طبیعی مایع، پروپان، کود و دیگر مواد شیمیایی استفاده می شود. همچنین می توان از آنها برای انتقال مواد شیمیایی به یک وسیله نقلیه یا کشتی استفاده نمود. مخازن ذخیره سازی شیمیایی عمدتا در مزارع، مکان های صنعتی و تولیدی، محیط های تعمیر و نگهداری وسایل نقلیه و مناطق حمل و نقل استفاده می شود. همچنین می توان از آنها برای نگهداری و ذخیره سوخت در سیستم های گرمایش خانگی و مدارس نیز استفاده نمود.
دراستفاده از مخازن شیمیایی چه چیزی موجب نگرانی می شود؟
برای ساخت مخازن شیمیایی از مواد گوناگونی مانند بتن، آجر، فولاد، استیل، آلومینیوم، پلی اتیلن و ... استفاده می شود. برای مخازن شیمیایی مشکلات گوناگونی گزارش شده است. به طور مثال اگر پوشش مخزن خراشیده یا لکه دار شود، آسیب ناشی از آن می تواند موجب کاهش کیفیت محصول ذخیره شده شود. تعمیر مخازن در این شرایط متحمل هزینه هایی می باشد که در عمل مقرون به صرفه نیست .
علاوه بر آن، مخزن ذخیره سازی شیمیایی آسیب دیده یا ترک خورده می تواند باعث آسیب جدی و جبران ناپذیر به محیط زیست شود. اگر مخزن ذخیره سازی شیمیایی نشت کند و یا محتویات آن به محیط ریخته شوند، مواد شیمیایی ذخیره شده می توانند به دریاچه ها و رودخانه ها جریان پیدا کنند، آب آشامیدنی و آبهای زیرزمینی را آلوده کنند و یا موجب آتش سوزی شوند. آتش سوزی می تواند خاک و آب را آلوده کند و سلامت انسان را تهدید کند. بدین ترتیب خسارات جبران ناپذیری به بار خواهد آمد...
راه حل پیشنهادی:
می توان از بسیاری از مشکلات عنوان شده با انتخاب و استفاده از مخازن کامپوزیتی و یا پوشش های کامپوزیتی GRP متناسب با مواد ذخیره شده جلوگیری نمود. داشتن سطح صاف و مقاوم در برابر خراشیدگی از جمله دیگر مزایای کامپوزیت های GRP می باشد. مخازن GRP در گذر زمان دچار شکستگی، درز و یا نشت نمی شوند. محصول پیشنهادی: مخزن grp
همچنین مخازن کامپوزیتی GRP دارای مقاومت بالا به خوردگی، دوام و استحکام بالا و سهولت در حمل، نصب و تعمیر با هزینه های مقرون به صرفه می باشد.
از نکات مهم در استفاده گسترده از مخازن کامپوزیتی و یا مخازن با پوشش های کامپوزیتی جهت ذخیره سازی مواد شیمیایی، فرآورده های پتروشیمی و آب های صنعتی و همچنین هنگام تمیز کردن این مخازن، مقاومت پوشش ها در برابر مواد شیمیایی است. مهمترین معیار در تعیین مقاومت این پوشش ها محدوده ی PH است. به این معنا که این کامپوزیت در محدوده ی PH موردنظر مقاومت لازم را دارد و تخریب نمی شود. معیار مهم دیگر در انتخاب مخازن شیمیایی ، سازگاری پوشش مخزن با محموله ذخیره شده در مخزن است. به طور مثال، برای مخازن نگهداری اسید سولفوریک، هیدروکلریک و... می بایست از بستر مناسب پلیمری و نوع خاصی از الیاف شیشه استفاده شود تا مقاومت لازم برای دوام طولانی مدت در برابر خوردگی های اسیدی را دارا باشند.
محصول پیشنهادی: مخزن فلز کامپوزیت
همچنین بخوانید:
پوشش دهی کامپوزیتی (فایبرگلاس)
پوشش GRP
رادکو | نماد نوآوری، مهندسی و کیفیت در مخزن کامپوزیتی
فنی مهندسی راد کیان صنعت سها
امروزه مواد کامپوزیتی در انواع متنوع و کاربرد های متفاوتی استفاده می گردند. شرکت فنی مهندسی راد کیان صنعت سها، با ارائه ی محصولات متنوع خود بر پایه مواد کامپوزیتی و پلیمری توانسته است سهم بالایی از بازار تقاضای خرد و کلان صنایع مختلف اعم از صنایع نظامی، نفت، گاز و پتروشیمی و نیز صنایع مرتبط با عمران و شهرسازی، احداث مجموعه های تفریحی، مسکونی و تجاری انبوه را به خود اختصاص دهد.
کارشناسان شرکت فنی مهندسی راد کیان صنعت سها، با بهره گیری از فناوری و تکنولوژی های گوناگون سخت افزاری و نرم افزاری به روز، با توجه به نیاز مورد تقاضای مشتریان، اقدام به طرح مسئله و بررسی ابعاد و چگونگی اجرا پرداخته و در نهایت یکی از کم نظیر ترین پاسخ ها را به ایشان عرضه می دارد.
شرکت فنی مهندسی راد کیان صنعت سها، که با نام اختصاری « رادکو » در این عرصه، نامی گردیده است، توانایی طراحی انواع مخزن کامپوزیت شامل مخزن مدولار کامپوزیتی GRP، مخزن یکپارچه کامپوزیتی GRP، مخزن یکپارچه فلزی-کامپوزیتی GRP، مخزن یکپارچه گالوانیزه-اپوکسی در اشکال منظم، نامنظم و خاص را داراست و این توانایی بر گرایش هرچه بیشتر مشتریان به سوی رادکو، افزوده است.
همچنین رادکو توانسته است با نیل به ترکیبی پایدار در عرضه درب منهول های کامپوزیتی از نوع BMC و SMC نیاز مشتریان در این حوزه را برطرف نماید.
دانشمندان ایرانی با تولید رزین پلی استر غیر اشباع توانسته اند صنعت کامپوزیت را از تولیدات خارجی بی نیاز کنند.