ماده ی شتاب دهنده در رزین پلی استر (کاتالیزور):
ماده ی شتاب دهنده مایعی می باشد (مخزن آب)که به رنگ بنفش است که از ترکیبات کبالت می باشد. مقدار ماده ی شتاب دهنده در رنگ و زمان بستن پلی استر اثر می گذارد. بسیاری از شتاب دهنده ها زمان سفت شدن را به جلو می اندازند و سبب می شوند پلی استر میل به زردی یا قرمزی پیدا کند. ماده ی شتاب دهنده در ایجاد حرارت در زمان بستن نیز اثر می گذارد. زمانی (مخزن grp)که ماده ی شتاب دهنده بیش تر باشد، به علت تسریع عمل(مخزن آب) پلیمریزاسیون، حرارت بیشتری تولید می شود. برای آماده کردن پلی استر نخست ماده ی شتاب دهنده را در آن می ریزیم و خوب به هم می زنیم و سپس ماده ی هاردنر را به آن اضافه (مخزن آب)می کنیم.
زمان بستن پلی استر:
زمان بستن پلی استر بستگی به مقدار ماده ی شتاب دهنده و مقدار ماده ی هاردنر و دمای هوای اتاق دارد. زمان بستن پلی استر شفاف، طولانی تر از زمان بستن پلی استر غیر(مشفاف می باشد.
درجه ی حرارت پایین در اتاق موجب می شود عمل بستن به تعویق بیفتد. اگر درجه حرارت اتاق زیر 15 درجه سانتی گراد باشد، در پلی استر شفاف عمل سفت شدن انجام نمی شود.در این صورت گفته می شود که پلی استر منجمد شده است. اما پلی استر غیر شفاف در حرارت بالای 12 درجه(مخزن grp) می تواند سفت شود.
لایه های نازک پلی استر برای سفت شدن به مدت طولانی تری نیاز دارند. پلی استر بعد از بستن، تا چند روز به سخت شدن ادامه می دهد. پس برای صاف کاری آن باید بعد از چند روز که از قالب بیرون آمد اقدام کرد. مدت(مخزن آب)بستن پلی استر را می توان با قرار دادن مجسمه در فر آشپزخانه در حرارت 50 تا 80 درجه به نیم ساعت رساند.
میزان انقباض(م پلی استر:
پلی استرهای مختلف، به طور معمول بین 3 تا 5 درصد (مخزن آب)حجم خود را در طی زمان انعقاد از دست می دهند.این خاصیت دارای مزایا و ضررهایی می باشد. مزیت آن در این است (مخزن grp)که به دلیل کوچک شدن، از قالب ساده تر بیرون(مخزن آب) می آید. ضرر آن در این است که اگر یک لایه از آن را روی لایه ای دیگر که منعقد شده بریزیم، به دلیل این که لایه ی قبلی به دلیل )انقباض با دیواره ی قالب فاصله پیدا کرده است، به داخل آن فاصله راه پیدا می کند و حجمی زائد را به وجود می آورد که بعد باید تراشیده شود.
رنگ کردن p)مجسمه های پلی استری:
می توان پودر رنگ با پلی استر مخلوط کرد(مخزن آب) و خوب هم زد و سپس کبالت را به آن افزود. پس از انجام(مخزن پنلی) مراحل بعدی و انعقاد مجسمه، زمانی که آن را از داخل قالب بیرون بیاوریم(مخزن grp)، مجسمه رنگی یکدست خواهد داشت. همچنین (مخزن آب)مجسمه های پلی استری را می توان با جوهر رنگ رنگ آمیزی کرد. با جوهر رنگ مقداری استون یا تینر فوری مخلوط می کنیم و با قلم مو آن را به روی مجسمه پلی استری می کشیم. یکی دیگر از رنگ های مورد استفاده برای پلی استر، رنگ های آلکید است.
رادکو | نماد نوآوری، مهندسی و کیفیت در مخزن کامپوزیتی
فنی مهندسی راد کیان صنعت سها
امروزه مواد کامپوزیتی در انواع متنوع و کاربرد های متفاوتی استفاده می گردند. شرکت فنی مهندسی راد کیان صنعت سها، با ارائه ی محصولات متنوع خود بر پایه مواد کامپوزیتی و پلیمری توانسته است سهم بالایی از بازار تقاضای خرد و کلان صنایع مختلف اعم از صنایع نظامی، نفت، گاز و پتروشیمی و نیز صنایع مرتبط با عمران و شهرسازی، احداث مجموعه های تفریحی، مسکونی و تجاری انبوه را به خود اختصاص دهد.
کارشناسان شرکت فنی مهندسی راد کیان صنعت سها، با بهره گیری از فناوری و تکنولوژی های گوناگون سخت افزاری و نرم افزاری به روز، با توجه به نیاز مورد تقاضای مشتریان، اقدام به طرح مسئله و بررسی ابعاد و چگونگی اجرا پرداخته و در نهایت یکی از کم نظیر ترین پاسخ ها را به ایشان عرضه می دارد.
شرکت فنی مهندسی راد کیان صنعت سها، که با نام اختصاری « رادکو » در این عرصه، نامی گردیده است، توانایی طراحی انواع مخزن کامپوزیت شامل مخزن مدولار کامپوزیتی GRP، مخزن یکپارچه کامپوزیتی GRP، مخزن یکپارچه فلزی-کامپوزیتی GRP، مخزن یکپارچه گالوانیزه-اپوکسی در اشکال منظم، نامنظم و خاص را داراست و این توانایی بر گرایش هرچه بیشتر مشتریان به سوی رادکو، افزوده است.
همچنین رادکو توانسته است با نیل به ترکیبی پایدار در عرضه درب منهول های کامپوزیتی از نوع BMC و SMC نیاز مشتریان در این حوزه را برطرف نماید.
دانشمندان ایرانی با تولید رزین پلی استر غیر اشباع توانسته اند صنعت کامپوزیت را از تولیدات خارجی بی نیاز کنند.