رزین پلی استر ماده ای می باشد(مخزن آب )که در مجسمه سازی و کارهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد(مخزن پنلی)...
رزین پلی استر ماده ای می باشد که در مجسمه سازی و کارهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. رزین پلی استر نخست به شکل مایعی می باشد به غلظت مربا، اما زمتنی که با هاردنر مخلوط می شود، پس از مدتی حرارت آن بالا می رود و به حالت ژله در می آید و سپس سخت و محکم می شود. در گویش بازاری ایران، واژه "پلی استر" را که نام نوعی الیاف است، به جای رزین پلی استر هم به کار می برند.
- هنگام سفت شدن پلی استر، مولکول ها به هم نزدیک می شوند و همچنین مقداری از محلول تبخیر می شود. در نتیجه، حجم پلی استر بعد از بستن کمی کاهش می یابد.
- پلی استر سخت شده را دیگر نمی توان به حالت مایع برگرداند (thermosetting plastic)
- مناسب ترین درجه برای کار با پلی استر، حرارت بیست درجه است.
- پلی استر مایع، بوی زننده ای دارد و اگر روزانه مقدار پنج کیلوگرم از آن مصرف شود بی ضرر می باشد اما بیش تر از این مقدار را باید در اتاقی که تهویه می شود انجام داد.
- رزین پلی استر به بعضی اجسام مانند چوب می چسبد. بنابر این باید داخل قالب را صاف بگیریم و از جداکننده ها در داخل آن استفاده کنیم. می توانیم از پارافین و یا فیلم استفاده کنیم. فیلم، مایعی می باشدکه با قلم مو بر سطح قالب زده می شود و پس از خشک شدن، یک لایه ی نایلون مانند نازک ایجاد می کند.
- رزین پلی استر باید درجای خنک و تاریک نگهداری شود. عمر رزین اگرکه مرغوب باشد،rp به دوازده ماه می رسد.
- پلی استر بعد از بستن، محکم و غیر سمی می شود و غیر متخلخل می باشد. می توان آن را سوهان زد و یا با مته سوراخ کرد.
- می توان انواع رنگ های پودری را با رزین پلی استر مخلوط کرد تا به صورت رنگین در آید.
- رزین پلی استر در مقابل نور تغییر رنگ نمی دهد.
- هاردنرهای مورد استفاده در پلی استر، به دو صورت مایع و خمیری وجود دارند. کار کردن با نوع خمیری ساده تر می باشد،هاردنر مایع به رنگ آب می باشد و بوی تندی دارد.
میزان هاردنر در رزین پلی استر:
با کم و زیاد کردن هاردنر ، می توان زمان سفت شدن را تنظیم کرد. قانون کلی میزان هاردنر در رزین پلی استرهای شفاف، 2 درصد می باشد. رزین پلی استر در لایه های نازک خیلی به کندی سفت می شود و قسمت بالای آن به حالت چسبنده باقی می ماند. در این موارد، باید مقدار هاردنر را به 4 درصد رساند. اگر ضخامت پلی استر زیاد باشد، احتمال ترک خوردگی پیش می آید که در این خصوص، باید میزان هاردنر را یک درصد انتخاب کرد. وقتی که قالب پلاستیکی است و نسبت به حرارت حساس می باشد هم باید میزان هاردنر را کاهش داد. اگر مقدار هاردنر از 4 درصد تجاوز کند، موجب می گردد پلی استر خیلی ترد و شکننده شود. برای این که پلی استر حالت قابل انعطافی داشته باشد، باید میزان هاردنر را یک درصد گرفت.